top of page

Vandring på Högsåsen

Picture 1.png
Picture 1.png
Picture 1.png
Picture 1.png
Picture 1.png
Picture 1.png
Picture 1.png

Vandringsleder

Vandra i Trollungens fotspår

Från Högsåsen utgår ett antal vandringsleder som varierar i längs och svårighetsgrad. Ledsystemet kallas för ”vandra i Trollungens fotspår” och lederna är uppmärkta med fotspår samt bokstäver.

 

Våra leder är: A, B, C, D, E, F och H. Översiktskartor för dessa leder sitter uppsatta i informationscentralen som finns i reservatet. Kartorna finns också digitalt här: Se digitala kartor

Ladda ner E-leden

Ladda ner F-leden

 

Lederna är olika i längd och terräng, titta gärna på varje ledkarta för att få mer information. Lederna är uppmärkta med bokstäver i korsningar, men mellan korsningar kan du följa skyltarna med fotspår på för att veta att du fortfarande är på rätt väg.

 

A och B går att kombinera och är kortare leder som går inom eller strax utanför naturreservatets gränser. Dessa leder går inte att köra med barnvagn. 

 

 

C, D och E - lederna är ca 5 km långa. C fungerar bra med barnvagn och även D och E går bra med barnvagnar som klarar viss terräng. 

 

 

F-leden är vår längsta led på ca 10 km. Den går i varierande terräng men är inte barnvagnsvänlig.
 

 

H-leden är ca 7 km lång och går mestadels på grusväg men det finns vissa delar på skogsstig och skogsväg. Fungerar med terränggående barnvagn. 

 

 

Naturstigen. Den kortaste vandringsleden går längs reservatets gränser och är drygt 1 km lång. Längs naturstigen finns information om reservatets flora och fauna.

 

 

Sagostigen. En vindlande stig leder från Högsåsen till Kvarnfallet, ett vackert naturområde med en gammal kolmila som fortfarande är i bruk samt fina fikaplatser. Sagostigen kantas av skogens alla väsen. En bra utflykt för barn, ca 1,5 km vandring till Kvarnfallet. Från Kvarnfallet går det att vandra tillbaka på grusväg.

IMG_6939_edited.png
bottom of page